Skip to content

Mogelijkheden

Er bestaat geen standaard uitvaart meer. Er kan veel meer dan je denkt. Denk dus vooral aan wat jij zou willen als álles mogelijk was. Daar komen we namelijk een heel eind mee. Wat wil jij dat er met jouw lichaam gebeurt?

Begraven is de meest traditionele vorm van het “te ruste leggen” van het overleden lichaam. Een lichaam moet minimaal 10 jaar in het graf blijven liggen. Dit is wettelijk bepaald, en heet ‘de minimale grafrust’. Bij een graf kunnen je nabestaanden je herdenken, en zich dichtbij jou voelen. Elke begraafplaats biedt verschillende mogelijkheden om graven te reserveren. Daarnaast is er vaak keuze in het soort grafbedekking en het soort graf. Denk aan een muurgraf, een familiegraf of een graf voor meerdere lichamen. Op sommige begraafplaatsen kun je het onderhoud van het graf uitbesteden aan medewerkers van de begraafplaats.


Natuurbegraven wordt steeds populairder. Dat komt omdat het duurzamer is dan begraven of cremeren. Je krijgt namelijk geen grafsteen of monument op je graf. De meeste mensen kiezen voor een gegraveerde boomschijf met naam, geboortedatum en sterfdatum. Deze gegraveerde boomschijf vergaat na een aantal jaren. Het graf is altijd terug te vinden met GPS-coördinaten.

Bij het cremeren wordt in het crematorium het lichaam in een crematieoven geplaatst. Bijna alles vergaat daarbij door de hitte. Wat overblijft is as, dat voor 95% bestaat uit de botten van het lichaam. Het merendeel van de mensen kiest tegenwoordig voor crematie. Je kunt hiervoor kiezen vanwege de kosten, maar ook omdat er veel mogelijk is met jouw as. As kun je namelijk makkelijk verplaatsen. Ook kun je er een sieraad of tattoo van maken, het thuis bewaren in een urn, of als voeding voor een boom gebruiken.

Je kunt je lichaam na overlijden schenken aan de wetenschap. Hiervoor neem je contact op met een anatomisch instituut van een universiteit. Op deze pagina lees je er meer over: Ter beschikking stellen aan de wetenschap.
Kies je hiervoor, zorg dan ook dat je een plan B hebt. Het kan namelijk gebeuren dat de organisatie waar je je hebt aangemeld je lichaam niet komt ophalen. Dat kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze geen ruimte hebben. Je denkt het dan geregeld te hebben, maar toch moet er een hele uitvaart geregeld en betaald worden. Het is dus verstandig om in dit geval een kapitaalverzekering af te sluiten. Denk aan een levensverzekering of een uitvaartverzekering die geld uitkeert na overlijden.


Bij resomeren wordt je lichaam bijna helemaal opgelost in kaliumhydroxide. Dit wordt ook wel een watercrematie genoemd. Alleen je botten blijven over. Deze worden vermalen tot een wit poeder. De politiek is bezig om resomeren wettelijk toe te staan.

Bij veraarden wordt je lichaam gecomposteerd. De stichting Veraarden maakt zich op dit moment hard voor het mogelijk maken van deze vorm van lichaamsbestemming.

Beide vormen van lichaamsbestemming zijn wettelijk nog niet toegestaan in Nederland. Ik volg deze ontwikkelingen op de voet.